ISMAIL KADARE KESHTJELLA PDF

As with other armies throughout history, the Turks led military campaigns from late spring to early fall. The Siege begins as the Catholic Albanians, having sent the Ottomon envoys packing, prepare for the coming of the invading force. The tale is told in two In The Siege, Ismail Kadare succeeds in telling a story that is at once a fictionalized piece of history, a believable what-if about the Ottoman invasion of 15th-century Albania, and a subtle commentary on modern politics and war. The tale is told in two perspectives, alternating with very brief comments from an unknown Albanian, perhaps a monk or priest writing a journal of the siege, and longer chapters told from the viewpoint of a few key Turkish players, including the Pasha, or commander-in-chief, the camp historian, and a doomed astrologer. The naive camp historian frets and worries over worthy verses glorifying the Ottoman cause. There is the astrologer who wrongly predicts success and the confident poet who is blinded.

Author:Meztiktilar Fezil
Country:Morocco
Language:English (Spanish)
Genre:Business
Published (Last):21 January 2015
Pages:81
PDF File Size:9.57 Mb
ePub File Size:8.9 Mb
ISBN:845-3-74247-633-2
Downloads:26006
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:KejarKeshtjella — Ismail Kadare, Analiza e vepres! Keshtjella eshte veper e Ismail Kadarese e botuar me ne Tirane. Tema e vepres eshte marre nga lufta midis shqiptareve dhe osmaneve ne shek.

XV, ne menyre me specifike, nga rrethimi i pare i Krujes. Te gjitha keio krijojne kontraste mes dy ushtrive armike, ne perputhje me frymen e kohes. Shiu dhe terreni i veshtire jane kurthe per armikun. Rrefen historine e nje rrethimi ne Shqiperine e shek XV. Nje rrethues X, rrethon nje keshtjelle qe mbrohet nga te ngujuarit Y.

Fabula dhe subjekti Vepra pasqyron rrethimin e nje keshtjelle shqiptare nga trupat turke me ne krye Kryekomandantin Ugurlu Tursun Tunxhasllan Sert Ollgun Pasha. Te gjitha keto deshtojne. Sulmi i fundit ku merr pjese tere ushtrua turke del i humbur dhe Tursun Pashai i zhgenjyer merr helmin dhe vret veten, Ne kete menyre merr fund ekspedita turke dhe ushtaret terhiqen.

Mevla Celebia— Kronikani i luftes. Ai miqesohet ne roman sidomos me kryeveqilharxhin, astrologun e pare, poetin dhe nje jenicer. Njeri i moshuar, me deformim fizik gjymtyre te shkurtra. Arkitekt Kauri — Arkitet i zoti ne rrethimet e keshtjellave. Njeri me fe te ndryshuar, ndaj nuk shihej me sy te mire. Ai eshte burgosur tri here dhe perseri ka dale jashte.

Sadedini — Poet. Verbohet ne sulmin e pare dhe e krahasojne me Homerin. Njeri i punes. Ai krijon topa te medhenj e te fuqishem. Ze shume miqesi dhe i kundervihet njerezve te fese.

E shfrytezon deri ne fund autoritetin. Ajo eshte me e reja dhe me e llastuara e haremit. Detajohen ambientet, situatat, portretet fizike e morale ne funksion te karakterizimit dhe pergjithesimit.

Krahasimet e metaforat e grotesku e sundojne vepren, por nuk mungojne edhe figura te tjera letrare. Heroi kryesor i vepres eshte populli.

DR LILIAN B YEOMANS PDF

Ismail Kadare

Vepra Keshtjella eshte botuar ne vitin Ne kete veper behet fjal per luften e zhvilluar ne mes shqiptareve dhe turqve. Turqit qe tja marrin keshtjellen shqiptareve kishin ber shum arsye dredhi madje e kishin propozuar qe te miqesoheshin mes veti mirpo nuk paten sukses. Derisa ne fund vendosen qe keshtjella te merrej me luft. Ushtrit osmane u vendosen para keshtjelles,ngriten qadra te shumta dhe e formuan kampin e dyt i cili perbehej nga dhjet ushtare e me shum armatim.

74LS04 HEX INVERTER GATES DATASHEET PDF

Keshtjella - Ismail Kadare

Nuk gezon ndonje intelekt te vecante. Ai miqesohet ne roman sidomos me kryeveqilharxhin,astrologun e pare, poetin dhe nje jenicer. Plaku Tavxha - Prijesi i jenicereve. Njeri i moshuar,me deformim fizik gjymtyre te shkurtra. Eshte shume fodul dhe gjithmone ne kerkim te lufts,i etur per gjak dhe aspak i ndjeshem per te tjeret. Kara — Mukbili - Prijes i azapeve-Prijes i azapeve,njeri i hijshem ne pamje dhe ne sjellje. Ai eshte teper i ndjeshem per mireqenien e ushtareve te tij,nuk i duron padrejtesite dhe mendon shume per te tjeret.

Related Articles